c S

Zakonca Šuštar znova lastnika podjetja Marinblu, očitki o kršenju delavskih pravic še na sodišču

02.04.2024 06:50 Zakonca Boris in Rozana Šuštar sta po prislini poravnavi in odpisu za 5,5 milijona evrov dolga vnovič lastnika tega podjetja, tudi na zatožno klop zaradi obtožb o kršitvah delavcev še nista sedla.

Podjetje Marinblu je, potem ko so poleti 2022 na dan prišle zgodbe o hudih kršitvah delavskih pravic in higienskih pomanjkljivostih, zaradi številnih odpovedi naročil zašlo v finančne težave. Lastnika, nekdanji državni sekretar Boris Šuštar in njegova žena Rozana Šuštar, sta ga pred stečajem skušala rešiti s pomočjo prisilne poravnave in odpisom večmilijonskih dolgov.

To jima je tudi uspelo, a sta se v zameno morala odpovedati lastništvu, tako da je Marinblu prešel v roke enega od upnikov, podjetja Algoja. A šlo je le za premišljen manever, s katerim sta zakonca izkoristila luknje v stečajni zakonodaji. Zdaj sta namreč vnovič lastnika Marinbluja.

Primer Marinblu ni dobil niti še epiloga v povezavi z očitanimi kršitvami pravic delavcev. Delavska svetovalnica, ki je pomagala dogajanje razkriti, je namreč zoper podjetje vložila kazensko ovadbo. Okrožno državno tožilstvo v Kopru je konec leta 2022 na Okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožnico zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Zadeva je zdaj v ugovornem postopku.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da delavcem niso bili plačani dodatki za nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh; ni jim bila omogočena pravica do zakonsko predpisanega počitka, kršena so bila tudi določila o trajanju delovnega časa v nasprotju z zakonskimi obveznostmi v času od januarja 2020 dalje. Zakonca Šuštar sta vse očitke zanikala.

>> Več: Zakonca Šuštar znova lastnika podjetja Marinblu, očitki o kršenju delavskih pravic še na sodišču