c S

Zakon o zdravstveni dejavnosti bo ločil javno in zasebno zdravstvo

16.05.2024 06:38 Po obisku murskosoboške bolnišnice je premier Robert Golob novinarjem povedal, da so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo nedvoumno ločila javno od zasebnega zdravstva.

Premier Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta obiskala Splošno bolnišnico Murska Sobota in se udeležila odprtja novih prostorov ZD-ja Murska Sobota, ki praznuje 95-letnico.

"Izhodišča se tičejo predvsem razmejitve med javnim in zasebnim. In ta zakon bo poskrbel za krepitev javnega zdravstva in za to, da bo mešanja in prepletanja med javnim in zasebnim v prihodnje bistveno manj," je povedal. Izhodišča so šla po njegovih besedah danes v koalicijsko usklajevanje in jih bodo v prihodnjih tednih javno razgrnili.

Kot je še povedal Golob, bo zakon uredil zdravstvo tako, da bodo zaposleni v javnem zdravstvu svojo energijo in čas primarno posvečali delu v javnem zdravstvenem sistemu. "Na tem področju bodo seveda nadure dovoljene, medtem ko bo delo prek ur v zasebnih institucijah bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano," je dodal Golob. Vnovič je zatrdil, da je zdravstvo največja prioriteta njegove vlade.

>> Več: Zakon o zdravstveni dejavnosti bo ločil javno in zasebno zdravstvo