c S

Zagovornik pojasnjuje, da spremlja dogajanje na Arisu

22.05.2024 07:35 Zagovornik načela enakosti spremlja dogajanje na Arisu, ki mu v sindikatih očitajo diskriminacijo znanstvenic na podlagi nosečnosti, materinstva, starševstva oziroma bolezni.

Pričakuje, da bo vodstvo Arisa odpravilo domnevno diskriminatorno ravnanje. Opozarja tudi, da ima problematika dolgo brado, na katero pri zagovorniku opozarjajo že več let.

Zagovornik načela enakosti je prejel pismo sindikatov glede diskriminatornih praks na Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris). Seznanjen je tudi z odgovorom vodstva agencije, da bo domnevno diskriminatorno ravnanje odpravilo v nekaj dneh.

"Zagovornik dogajanje spremlja. Če bi se izkazalo, da sprememb ne bo ali da so nezadostne, lahko uvede postopek ugotavljanja diskriminacije po uradni dolžnosti," so v uradu Zagovornika odgovorili na poizvedbe STA o domnevni diskriminaciji na Arisu, na katero je minuli teden opozorilo več sindikatov.

Poudarili so, da zagovornik na diskriminatorno obravnavo pri razpisih, namenjenih mladim raziskovalcem, opozarja že vse od leta 2019. Izdal je tudi več ugotovitvenih odločb, v katerih ugotavlja diskriminatorno obravnavo.

>> Več: Zagovornik pojasnjuje, da spremlja dogajanje na Arisu