c S

Zadnja priložnost Juliana Assanga, da se izogne izročitvi v ZDA

20.02.2024 15:10 Na sodišču v Londonu se je pričelo sojenje, kjer ima ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange zadnjo priložnost, da prepreči izročitev iz Velike Britanije v ZDA. Assange se zaradi slabega počutja sojenja ne bo udeležil.

Odvetnik Juliana Assangea je sporočil, da se ustanovittelj WikiLeaksa zaradi slabega počutja ne bo udeležil sojenja, kjer bi se po več kot 13 letih boja proti oblastem boril proti izročitvi v Združene države Amerike.

Ameriški tožilci želijo 52-letnemu Assangeu soditi v 18 točkah obtožnice, povezanih z objavo zaupnih vojaških zapisov in diplomatskih depeš, ki jih je objavil Wikileaks.

Trdijo, da je razkritje informacij ogrozilo življenja ameriških agentov in da za njegovo kaznivo dejanje ni opravičila. Assangeovi zagovorniki ga označujejo za junaka proti vladi in novinarja, ki ga preganjajo zaradi razkrivanja ameriških nepravilnosti.

Pred sodiščem v Londonu se je zbrala glasna množica, ki je skandirala "Samo ena odločitev, nobene izročitve".

"Pred nami sta pomembna dneva. Ne vemo, kaj lahko pričakujemo, vendar ste tukaj, ker vas svet opazuje," je množico nagovorila Stella Assange, ki se je z Julianom poročila leta 2022. "Julian potrebuje svobodo in vsi potrebujemo resnico."

>> Več: Zadnja priložnost Juliana Assanga, da se izogne izročitvi v ZDA