c S

Zadeva Trenta: o izločitvi porotnikov bo odločalo vrhovno sodišče

10.07.2024 08:32 Na celjskem sodišču bi se moralo začeti sojenje v zadevi Trenta, a tožilcu ni uspelo prebrati obtožnice, ker so se pet ur ukvarjali z zahtevo za izločitev sodnikov porotnikov. O zahtevi bo odločalo vrhovno sodišče.

Na celjskem sodišču bi se z branjem obtožnice moralo začeti sojenje prvaku SDS-a Janezu Janši ter soobtoženima, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu prvemu možu Imosa Branku Kastelicu za domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti.

Obramba dvomi o nepristranskosti senata

Obramba je, še preden sta specializirana državna tožilca Boštjan Valenčič in Luka Moljk utegnila predstaviti obtožnico, izrazila dvom o postopku imenovanja obeh sodnikov porotnikov ter celo o imenovanju predsednice senata Cvetke Posilovič.

Sodni postopek je namreč sprva prevzel sodnik Marko Brišnik, ki pa je bil, potem ko je obrambi pred časom že uspelo z zahtevo za izločitev dela dokazov, izločen iz senata. Po vrstnem redu bi morala vodenje senata prevzeti Mojca Turinek, ki pa se je izločila sama, zato je na vrsto prišla Cvetka Posilovič.

Zlasti Janšev zagovornik Franci Matoz je na tokratni obravnavi izražal dvom o nepristranskosti vseh treh članov senata. Čeprav si je glede tega že pred obravnavo večkrat dopisoval s predsednico celjskega okrožnega sodišča Petro Giacomelli, je Matoz tokrat dosegel, da je predsednica postopek odločanja o sodnici in porotnikih prišla pojasnit na obravnavo.

>> Več: Zadeva Trenta: o izločitvi porotnikov bo odločalo vrhovno sodišče