c S

Z zaposlenimi, starimi od 55 do 60 let, karierni razgovor o postopnem prilagajanju obremenitev

19.02.2024 08:53 V izhodiščih za pokojninsko reformo je predlog o kariernem razgovoru zaposlenega, starega med 55 in 60 leti, in delodajalca, v katerem bi se dogovorila o postopnem prilagajanju delovnih obremenitev, delovnega mesta in vsebin dela.

Raziskave kažejo pojav upada delovne zavzetosti zaposlenih. Rezultati Gallupovega inštituta so pokazali, da se trend sicer obrača.

Trend se res obrača, pa vendar – 59 odstotkov anketiranih zaposlenih za svoje delo ni zavzetih. Psihološko niso navezani na svoje delo in delovne odnose, v svoje delo pa vlagajo zgolj čas, ne pa tudi navdušenja. Pojav stroka imenuje tiho odhajanje.

Profesorica Eva Boštjančič: "Morda primer iz neke slovenske organizacije – govorila sem z gospodom, ki je star 53 let in mi je dejal, da skuša biti neviden, saj manj kot ga poznajo, manj se obračajo nanj."

V delovnem okolju je zavzetih dobrih 10 odstotkov zaposlenih

V povprečju je v delovnem okolju zavzetih zaposlenih dobrih 10 odstotkov. To so tisti, ki dajejo ideje in si sami poiščejo delo, na drugem koncu je okoli 10 odstotkov aktivno nezavzetih. To gre za zaposlene, ki nergajo in včasih celo škodujejo delodajalcu. Ta mora največ pozornosti nameniti preostali večini, ki jo predstavljajo pasivno zaposleni. V delovnem okolju je pomembna psihološka varnost.

"Pomeni, da zaupamo drug drugemu, da si upamo kaj vprašati, da si upamo priznati napako," dodaja Boštjančič.

>> Več: Z zaposlenimi, starimi od 55 do 60 let, karierni razgovor o postopnem prilagajanju obremenitev