c S

Vse več svaril strokovnjakov o "učbeniškem primeru genocida" v Gazi

17.11.2023 12:49 Silovitost in obseg izraelskih napadov na Gazo, število žrtev – in kdo so – v povezavi z obleganjem območja in dehumanizirajočimi izjavami so sprožili številna opozorila strokovnjakov po svetu, da se v Gazi dogaja genocid.

Dogajanje v Izraelu in Palestini po 7. oktobru, ko je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas napadlo jug Izraela, ta pa je začel izvajati obsežne napade na Gazo, je sprožilo različne odzive. Medtem ko so zahodni voditelji zaradi 1200 ubitih izraelskih civilistov in vojakov ter več kot 200 ugrabljenih talcev povsem nedvoumno in odločno podprli Izrael v njegovi "pravici do samoobrambe" na območju pod njegovo 56-letno okupacijo, so številni strokovnjaki in organizacije, ki delujejo na področju mednarodnega prava in človekovih pravic, tudi ZN, od samega začetka operacij v Gazi opozarjali na zločine, ki jih tam izvaja izraelska vojska. Razdejanje in število ubitih, ki jih je že v prvih dneh napadov, ki neprekinjeno trajajo že skoraj mesec in pol, povzročil Izrael, sta izzvala tudi številne očitke o genocidu v Gazi oziroma svarila, da obstaja resno tveganje zanj.

Že 15. oktobra, dober teden po začetku napadov, je več kot 800 mednarodnih strokovnjakov s področja mednarodnega prava ter študij genocida in holokavsta objavilo izjavo, v kateri so opozorili na "možnost, da izraelske sile zoper Palestince v Gazi izvajajo genocid". "Tega ne počnemo lahkotno, saj se zavedamo teže zločina, a resnost trenutnega položaja to zahteva," so nadaljevali. Izjava je bila objavljena v času, ko je bilo v Gazi ubitih okoli 2300 ljudi, od tega 724 otrok, ranjenih pa jih je bilo približno 9000. Ob velikem številu ubitih in ranjenih je Izrael že takrat uničil številne soseske ter ubil celotne razširjene družine, zoper vseh 2,3 milijona prebivalcev 365 kvadratnih kilometrov velikega območja pa uvedel popolno blokado oziroma obleganje.

V tednih po objavi izjave pa se je "resnost položaja" močno povečala. Število žrtev je preseglo 11.000, ubitih otrok je več kot 4500, z uničenih domov je pregnanih 1,6 milijona ljudi, Gaza je povsem razdejana in odrezana od sveta. Ob tem je bilo ubitih tudi skoraj 200 zdravstvenih delavcev, 102 pripadnika osebja ZN-a in 42 novinarjev in medijskih delavcev. Uničena je polovica civilne infrastrukture, vključno z več kot 40.000 stanovanjskimi enotami, pa tudi bolnišnice, šole, mošeje, pekarne, vodovodne cevi, kanalizacija in električno omrežje.

Večkrat, natančneje 19. oktobra ter 2. in 16. novembra, je na nevarnost genocida v Gazi opozorila tudi skupina neodvisnih strokovnjakov Združenih narodov, posebnih poročevalcev za različna področja, od pravice do hrane in vode do človekovih pravic notranje razseljenih ljudi, položaja človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih in sodobnih oblik rasizma in rasne diskriminacije. "Prepričani smo, da palestinskemu ljudstvu grozi resna nevarnost genocida," so zapisali strokovnjaki, ki so poudarili, da so za preprečevanje genocida odgovorni tudi Izraelovi zavezniki. V zadnji izjavi, objavljeni v četrtek, so strokovnjaki ZN-a izrazili "globoko pretresenost", ker vlade ne upoštevajo njihovih opozoril. "Močno smo zaskrbljeni zaradi podpore določenih vlad izraelski strategiji vojskovanja proti obleganemu prebivalstvu Gaze in nezmožnosti mednarodnega sistema, da se mobilizira za preprečitev genocida," so zapisali.

Kaj določa pristojna konvencija

Zakonski okvir za ugotavljanje genocida določa Konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida iz leta 1948, ki je začela veljati čez tri leta. Konvencija v drugem členu pojasnjuje, da se "kot genocid razume katero koli od spodaj navedenih dejanj, storjenih z naklepom, da se popolnoma ali delno uniči nacionalna, etnična, rasna ali verska skupina kot taka". Glede na omenjeni člen so ta dejanja:

a) ubijanje članov skupine,
b) povzročanje hudih telesnih ali duševnih poškodb članom skupin,
c) namerno ustvarjanje razmer za življenje za skupino, katerih namen je povzročiti njeno popolno ali delno fizično uničenje,
d) vsiljevanje ukrepov z namenom preprečevanja rojstev v skupini,
e) prisilen prenos otrok iz skupine v drugo skupino.

"Učbeniški primer genocida"

Medtem ko omenjena izjava (z dne 15. oktobra) govori o "možnosti genocida", je šlo več njenih podpisnikov korak dlje in opozorili so, da se genocid v Gazi že dogaja. Raz Segal, izraelski zgodovinar z ameriške univerze Stockton, profesor na področju holokavsta in genocida, je izraelski napad na Gazo označil za "učbeniški primer genocida, ki se odvija pred našimi očmi". Po njegovi oceni s sredine oktobra dejanja Izraela izpolnjujejo prve tri točke 2. člena konvencije o genocidu.

Konec oktobra je na "učbeniški primer genocida" opozoril tudi direktor newyorškega urada Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Craig Mokhiber, ki je zaradi nemoči ZN-a protestno odstopil. "Spet opazujemo genocid, ki se odvija pred našimi očmi, zdi pa se, da je organizacija, ki ji služimo, nemočna, da bi ga ustavila," je zapisal v odstopni izjavi, ki jo je poslal visokemu komisarju Volkerju Türku.

Opozoril je, da ZN-u ni uspelo preprečiti prejšnjih genocidov nad Tutsiji v Ruandi, Bošnjaki v Bosni in Hercegovini, Jazidi v iraškem Kurdistanu in Rohingi v Mjanmaru. "Visoki komisar, spet nam ne uspeva," je zapisal.


>> Več: Vse več svaril strokovnjakov o "učbeniškem primeru genocida" v Gazi