c S

Voditelji so podprli sankcije proti Iranu. Strinjajo se z zagotovitvijo zračne obrambe Ukrajini.

18.04.2024 07:54 Voditelji držav članic EU-ja so na vrhu v Bruslju podprli uvedbo sankcij proti Iranu na področju brezpilotnih letalnikov in raket ter ob tem vse strani pozvali k zadržanosti.

"Evropska unija bo uvedla dodatne omejevalne ukrepe proti Iranu, predvsem v povezavi z brezpilotnimi letalniki in raketami," je v sklepih, sprejetih v sredo, zapisal Evropski svet. Iran in njegove zaveznike v regiji so pozvali, naj ustavijo vse napade. Ob tem pa Evropski svet "vse strani poziva k skrajni zadržanosti in naj se vzdržijo vsakršnih dejanj, ki bi lahko povečala napetosti v regiji", so voditelji še zapisali v sklepih.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je že po torkovem neformalnem srečanju zunanjih ministrov članic napovedal pripravo predloga za razširitev sankcij proti Teheranu, ki trenutno veljajo zaradi dobav brezpilotnih letalnikov Rusiji, ta pa jih uporablja za napade na Ukrajino. Lahko bi veljale še za rakete in za dobave orožja iranskim zaveznikom v regiji, je pojasnil Borrell.

"Evropski svet poziva Iran in njegove zaveznike, vključno z Libanonom, da prekinejo vse napade, vse stranke pa spodbuja, naj izkažejo zadržanost in se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko povečala napetosti v regiji. Evropska unija bo sprejela nadaljnje ukrepe proti Iranu, predvsem v povezavi z brezpilotnimi letalniki in raketami. EU ostaja polno zavezan prispevku k deeskalaciji in varnosti v regiji," je pisalo v osnutku izjave, ki so ga dobili na vpogled pri Guardianu in Reutersu.

>> Več: Voditelji so podprli sankcije proti Iranu. Strinjajo se z zagotovitvijo zračne obrambe Ukrajini.