c S

Vlada sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav v višini 2,3 milijarde evrov

16.05.2024 14:08 Vlada je sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav. Za sanacijo po avgustovski ujmi v petih letih predvideva 2,3 milijarde evrov, od tega letos 360 milijonov evrov, je po seji vlade pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in podpredsednik vlade Matej Arčon je povedal, da program sestavljajo tri področja. Prvo področje se nanaša na nadomestne gradnje.

"Ključno je, da so zagotovljena vsa sredstva za nadomestne gradnje, torej da bo poskrbljeno za vse, ki so v poplavah izgubili svoje domove. Tu moram priznati, da imamo še kar nekaj izzivov, kako pravno rešiti vprašanja glede na cenitve, vendar verjamem, da bomo to v naslednjem obdobju uspešno rešili," je dejal.

Vlada je sicer v četrtek, kot je dejal, sprejela dodaten sklep o odstranitvi in nadomestitvi še za 17 objektov, podobni sklepi, kot je bil prejšnji in današnji, pa bodo sledili tudi v prihodnjih mesecih, saj je takih objektov približno 300.

Drugo področje vključuje občinsko infrastrukturo, ceste in drugo infrastrukturo, javne stavbe, šole, vrtce, tretje pa sanacijo vodotokov s trajnimi ukrepi, ki bodo dolgoročno povečali poplavno varnost.


>> Več: Vlada sprejela sanacijski program odpravo posledic poplav v višini 2,3 milijarde evrov