c S

Vlada sprejela deklaracijo, ki naj bi obudila socialni dialog

14.06.2024 07:39 Vlada je sprejela deklaracijo o socialnem dialogu ter nova pravila delovanja Ekonomsko-socialnega sveta. Vlada, sindikati in delodajalci so besedilo deklaracije uskladili prejšnji teden in je predpogoj za ponovni zagon ESS-ja.

Za uradni podpis dokumentov s sindikati in delodajalci je vlada pooblastila ministra za delo Luko Mesca, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predsednik vlade Robert Golob je takrat potrdil, da bodo socialni partnerji dialog uradno obudili še ta mesec. Seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) bi lahko bila že ta teden, na njej pa bodo dogovorjeno uradno podpisali.

Obljubljajo, da bodo tokrat res spoštovali pravila

Vlada podrobnosti danes (sreda) ni razkrila, iz zadnjega predloga deklaracije, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, pa izhaja, da se partnerji z njim zavezujejo k doslednemu spoštovanju pravil o delovanju ESS-ja. Vlada se zavezuje, da ne bo sprejemala ali predlagala sprejetja predpisov z ekonomskih in socialnih področij brez njihove predhodne vsebinske obravnave na ESS-ju. Gradivo bo posredovala pravočasno.

>> Več: Vlada sprejela deklaracijo, ki naj bi obudila socialni dialog