c S

Vlada sindikatom predstavila nov predlog za odpravo plačnih nesorazmerij

27.02.2024 08:12 Vladna pogajalska skupina je sindikatom javnega sektorja predstavila nov predlog t. i. odprave plačnih nesorazmerij in upa, da se bodo v ponedeljek že lahko lotili obravnave posameznih delovnih mest znotraj stebrov.

Nadaljevala so se krovna pogajanja o plačni reformi v javnem sektorju in o odpravi plačnih nesorazmerij.

Po neuradnih informacijah naj bi vlada spremenila osnovne cilje, torej da bi se najnižja plača začela na ravni minimalne. Najnižji plačni razred naj bi se začel pri minimalni plači iz leta 2022. Razmerje med najnižjo in najvišjo osnovno plačo pa bi bilo ena proti šest in ne ena proti sedem, kot je vlada sicer že predlagala, je poročala TV Slovenija.

Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič, je pojasnil, da so pri pripravi predloga izhajali iz že podpisanih stavkovnih sporazumov in tega, o čemer so se na neki način uskladili že lani. O podrobnostih predloga ni želel govoriti. Razkril je le, da tudi pri vseh spremembah osnovnega predloga še vedno želijo zasledovati cilj, da noben javni uslužbenec ne bo imel osnovne plače nižje od minimalne. "Je pa poti do tega več," je dodal.

Ob tem je minister napovedal, da tudi v nadaljevanju pogajanj ne namerava biti v javnih izjavah bolj vsebinski. Verjame namreč, da je to stvar pogajanj in pogovorov med vladno skupino in sindikati in da "špekulacije, ki velikokrat gredo v smer, ki nima veliko realnosti s tistim, kar smo se pogovarjali, izrazito škodijo temu, da bi dogovor sklenili", je pojasnil.

>> Več: Vlada sindikatom predstavila nov predlog za odpravo plačnih nesorazmerij