c S

Vlada predstavila predlog dviga plač funkcionarjem in direktorjem, neuradno za do 40 odstotkov

13.05.2024 07:25 Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se dogovorili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pohitriti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Vlada je predstavila tudi predlog dviga plač direktorjev v javnem sektorju.

Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju so se v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi plačnih nesorazmerij na krovni ravni srečali po slabem mesecu dni. Pregledali so, kako so v vmesnem času potekala stebrna pogajanja in usklajevanja po delovnih skupinah.

"Na podlagi povedanega sem zmerno optimističen, da bo dogovor, upam, tudi sklenjen. Nekateri koraki so bili narejeni, čeprav še kar nekaj vprašanj ostaja odprtih, pa vendar smo si danes zadali, da se ta pogajanja nekoliko pospešijo," je dejal vodja pogajalske skupine javnega sektorja Jakob Počivavšek. Kot je pojasnil, bodo poskušali v prihodnjih 14 dneh t. i. stebrna pogajanja pripeljati do konca oziroma upa, da bodo na prihodnjih krovnih pogajanjih čez 14 dni ugotovili, da so s temi pogajanji pri koncu in se bodo lotili drugih vprašanj, ki so povezana tudi z implementacijo plačnega sistema.

Glede novega plačnega zakona se po Počivavškovih besedah "nabor odprtih vprašanj zmanjšuje", dogovorili pa so se, da bodo šli tudi na krovni ravni od člena do člena, pregledali zakon in zaprli tudi tista vprašanja, ki bi na strokovni ravni še ostala odprta.

>> Več: Vlada predstavila predlog dviga plač funkcionarjem in direktorjem, neuradno za do 40 odstotkov