c S

Vlada naj bi se odločila za izgradnjo nove sodne stavbe

02.04.2024 06:52 Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v četrtek potrdila, da so se v kabinetu predsednika vlade odločili za izgradnjo nove sodne stavbe. Desetletja staro zamisel o gradnji novega objekta je opustila nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan.

Nova pravosodna ministrica Andreja Katič je, potem ko se je udeležila četrtkove seje sodnega sveta, dejala, da so v kabinetu predsednika vlade pred kratkim sprejeli odločitev, da je edina rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani izgradnja nove sodne stavbe v Bežigrajskem dvoru. Projekt naj bi prevzela Družba za svetovanje in upravljanje.

Ministrica je napovedala, da bodo do konca meseca od družbe prejeli analizo glede možnosti financiranja stavbe, na podlagi katere bodo predstavili časovnico izvedbe projekta. "Če je moja predhodnica rekla zamrznjen, je potem spet odmrznjen," je pritrdila.

Načrte za izgradnjo nove sodne palače so imeli ministri za pravosodje na mizi že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, na natečajih so bili v 25 letih izbrani kar trije načrti za gradnjo na dveh krajih, je poročala Televizija Slovenija. Zamisel o izgradnji novega objekta je opustila prejšnja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Nato pa jo je s čela ministrstva za pravosodje odnesla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da je najboljša lokacija za novo sodno palačo na Dunajski cesti, kjer je trenutno gradbena jama. Pred leti je že bil pripravljen projekt, kjer naj bi stala nova sodna palača, pripravili so ga v biroju Bevk Perović arhitekti, a se mu je Švarc Pipan odpovedala, njena naslednica pa si je očitno premislila, je za Televizijo Slovenija poročal Gašper Petovar.

>> Več: Vlada naj bi se odločila za izgradnjo nove sodne stavbe