c S

Vlada in predstavniki zaposlenih na upravnih enotah podpisali stavkovni sporazum

05.07.2024 15:27 Sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah in vlada so podpisali stavkovni sporazum, s tem pa se je stavka na vseh upravnih enotah končala. Na večini upravnih enot so sicer od sredine marca stavkali vsako sredo, od 15. maja pa neprekinjeno.

"Do tega podpisa smo prišli težje kot do stavke," je ob podpisu stavkovnega sporazuma v prostorih ministrstva za notranje zadeve dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Poudaril je, da je bil sicer podpis sporazuma in s tem konec stavke že skorajda nuja. "Vladna stran je ponudila neko začasno rešitev, ki smo jo sprejeli, ker menimo, da smo tudi vsi sindikalisti v službi svojih članov in državljanov in da državljanom ne moremo odrekati nekih pravic s stavko," je dejal Verk.

Dodal je, da so stavkovni sporazum na sindikalni strani sicer podpisali z "nekoliko stisnjenimi zobmi", ampak da se je zadeva s pomočjo predsednika vlade Roberta Goloba in njegovih sodelavcev stekla. "Posebej se lahko zahvalim državni sekretarki na ministrstvu za javno upravo Mojci Ramšak Pešec, ki je sporazum spisala do te mere, da ga je bilo zdaj mogoče podpisati," je dejal.

Poudaril je tudi, da so "upravne enote temeljni organ, ki izaja zakone in javna pooblastila države Slovenije v razmerju do posameznikov in pravnih oseb in velja za najbolj obremenjen sistem v državni upravi," in da je bil z dogovorom dosežen "pozitiven pomik" za izboljšanje stanja zaposlenih na upravnih enotah.

Po podpisu bo sledilo uresničevanje sporazuma, ki bo lahko po Verkovem mnenju tudi naporno in bo porajalo kakšne težave. Zavedajo se namreč, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniku upravnih enot in predstavniki sindikata ter bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečan obseg dela razdeliti med javne uslužbence.


>> Več: Vlada in predstavniki zaposlenih na upravnih enotah podpisali stavkovni sporazum