c S

Višje sodišče Verhovniku potrdilo kazen pet let zapora za poskus uboja

17.04.2024 07:11 Višje sodišče v Mariboru je v celoti zavrnilo pritožbo obrambe Aljaža Verhovnika, ki si je prizadeval, da bi mu sodišče za poskus uboja ob upoštevanju omilitvenih določil izreklo nižjo kazen od minimalne.

Senatu višjih sodnic je zagovornik Igor Weindorfer na pritožbeni seji 21. marca predlagal, da sodbo razveljavi ali pa Verhovniku izreče nižjo kazen. Na drugi strani je državni tožilec Tilen Ivič takšni argumentaciji pritožbe v celoti nasprotoval in predlagal, da izrečeno kazen potrdijo.

Kljub temu je senat višjih sodnic pritožbo v celoti zavrnil kot neutemeljeno in pravnomočno potrdil kazen pet let zapora, so poročale Slovenske novice.

"Minimaliziranje kaznivega dejanja, ki ga je storil obdolženi zoper življenje in telo oškodovanca, ter poskus zaobida sicer neizpodbitnega, v odločbi o kazni upoštevanega dejstva obdolženčeve predkaznovanosti, kot to poskuša prikazati zagovornik v okviru zavzemanja za pravično kazen, ki bi bila nižja od petletne, je neresno in neprepričljivo," je po navedbah Večera v sodbi poudaril senat.

Verhovnik je Dominika Motalna, nekdanjega partnerja žene Patricije Verhovnik, napadel 16. januarja 2022 v Poljčanah. Tožilstvo mu je v prvi obtožnici očitalo poskus umora na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, saj naj bi nekdanjega partnerja svoje žene zvečer pričakal v zasedi pred njegovim domom in ga napadel z nožem, ko je ta božal svojega psa. Med ruvanjem naj bi žrtev tudi davil in ga potem, ko je ostal brez noža, poškodoval še z dletom.

>> Več: Višje sodišče Verhovniku potrdilo kazen pet let zapora za poskus uboja