c S

Višje sodišče potrdilo kazen pet let zapora zaradi podkupnin pri tehničnih pregledih

14.05.2024 07:59 Višje sodišče je potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je tehničnega preglednika Florijana Gašperina zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin pri tehničnih pregledih obsodilo na enotno kazen pet let zapora in šest tisoč evrov kazni.

Višje sodišče je pritožbo obrambe zavrnilo v celoti, je potrdil Gašperinov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar. Sodba je pravnomočna, Kovačič Mlinar pa napoveduje, da bo obramba na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti in zaprosila za odlog prestajanja zaporne kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče je decembra 2022 odločilo, da je Gašperin leta 2016 kot tehnični preglednik podjetja Produkt v ljubljanskih Mostah bodisi sam bodisi s pomočjo svojega nekdanjega sodelavca, preglednika Martina Hočevarja, prejemal podkupnino v zameno za potrdila o tehnični brezhibnosti vozil, za katera se je pozneje izkazalo, da to niso bila.

Delovala sta tako, da sta pri tehničnih pregledih bodisi namerno spregledala napake vozil bodisi vozil nista pregledala v celoti ali celo tako, da kritičnih vozil sploh nista zapeljala na pregledno stezo. V zapisnik o tehničnem pregledu, ki ga je na koncu potrdil Gašperin, pa sta vpisovala napačne oziroma lažne podatke.

>> Več: Višje sodišče potrdilo kazen pet let zapora zaradi podkupnin pri tehničnih pregledih