c S

V pripravi aplikacija za anonimno sporočanje težav med zdravstveno obravnavo

18.09.2023 08:00 Svetovni dan varnosti pacientov, letos poteka pod sloganom Glas pacientu! Aktivnosti so se začele že pred dnevi, med drugim je več zdravstvenih ustanov v petek organiziralo dan odprtih vrat. Z ministrstva so sporočili, da je v pripravi posebna aplikacija.

Rdeča nit dejavnosti ob dnevu varnosti pacientov je prizadevanje za opolnomočenje bolnika z upoštevanjem njjihovega glasu, so poudarili na ministrstvu za zdravje. S tem namenom pripravljajo aplikacijo, s katero bodo lahko bolniki, svojci in zdravstveni delavci anonimno sporočali vse težave, ki so jih doživeli med zdravstveno obravnavo. To bo omogočilo korektivno in preventivno ukrepanje, hkrati pa bo aplikacija učna platforma za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, so navedli v sporočilu za javnost.

Varnost bolnikov je namreč odgovornost vseh sodelujočih v zdravstveni obravnavi – prav bolniki sami lahko znatno pripomorejo k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstva. Pokazalo se je, da ima vključevanje bolnikov in njihovih družin v zdravstveno oskrbo pomembno vlogo za varnost bolnika in pripomore k večji uspešnosti izidov zdravljenja ter seveda k večjemu zadovoljstvu bolnika, so poudarili na ministrstvu.

>> Več: V pripravi aplikacija za anonimno sporočanje težav med zdravstveno obravnavo