c S

V načrtu kadrovske okrepitve za področje podeljevanja statusa NVO v javnem interesu

18.09.2023 06:55 Na ministrstvu za šport revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je ugotovilo neučinkovitost pri podeljevanju statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju športa, še preučujejo. Pri obvladovanju področja načrtujejo kadrovske okrepitve.

Računsko sodišče je revidiralo učinkovitost podeljevanja statusa nevladne organizacije (NVO) v javnem interesu na področjih športa, socialnega varstva, varstva okolja, ohranjanja narave in razvoja nevladnih organizacij v obdobju od leta 2019 do 2021. V reviziji je ugotovilo tako slabosti v sami ureditvi kot v njenem izvajanju, med drugim je opozorilo na problematiko kadrovske podhranjenosti in ministrstvom podalo nekatera priporočila.

Med drugim je računsko sodišče ocenilo, da je bilo ministrstvo za izobraževanje, ki je v preteklosti pokrivalo področje športa, neučinkovito pri podeljevanju statusa NVO v javnem interesu na področju športa, medtem ko so bila ministrstva za okolje, za delo in za javno upravo pri tem delno učinkovita na različnih področjih podeljevanja tega statusa.

Kot so v skupnem odzivu za vsa ministrstva zapisali v vladnem uradu za komuniciranje, na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport revizijsko poročilo računskega sodišča v povezavi s podeljevanjem statusa in nadzorom nad podeljenim statusom nevladnih organizacij v javnem interesu še proučujejo. "Zavedajo se pomembnosti obvladovanja področja in načrtujejo kadrovske okrepitve za namen boljšega obvladovanja področja," so navedli za STA.

Predlog računskega sodišča za prenos dela pristojnosti za nadzor nad NVO v javnem interesu na lokalne skupnosti kakor celotno revizijsko poročilo bodo z vso skrbnostjo analizirali in tudi na tej podlagi predlagali morebitne normativne spremembe na področju nadzora nad statusom nevladnih organizacij v javnem interesu, so napovedali.

>> Več: V načrtu kadrovske okrepitve za področje podeljevanja statusa NVO v javnem interesu