c S

V Franciji bo splav ustavna pravica

29.02.2024 07:54 Francija se pripravlja na vpis pravice do splava v ustavo na skupnem zasedanju parlamenta prihodnji teden, potem ko je senat glasoval za.

V dolgi razpravi v senatu je bilo po poročanju Guardiana slišati, da gre za zgodovinsko zmago, pomembno za vse ženske po svetu, kar je v svojem govoru potrdil tudi francoski pravosodni minister Éric Dupond-Moretti: "To glasovanje je zgodovinsko. Vsem tistim, ki tega še ne vedo, sporoča, da so ženske v naši državi svobodne, a tudi to, kako močno smo zavezani tej svobodi."

Obljubo o vpisu pravice v ustavo je lani dal predsednik države Emmanuel Macron, konec januarja pa jo je podprl tudi spodnji dom parlamenta. Dokončno bodo o vpisu te pravice v ustavo poslanci obeh domov glasovali v ponedeljek.

Čeprav imajo v zgornjem domu večino desnosredinski senatorji, je za vpis pravice v ustavo ob zadržanosti nekaterih senatorjev glasovalo 267 poslancev, 50 pa jih je bilo proti.

Izid glasovanja je Macron pozdravil na omrežju X. Že januarja lani se je ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU-ja v Strasbourgu zavzel za vključitev pravice do splava v listino EU-ja o temeljnih pravicah. Njegova prizadevanja za vpis te pravice v francosko ustavo so se okrepila po tem, ko je vrhovno sodišče ZDA junija lani razveljavilo pravico do splava.

>> Več: V Franciji bo splav ustavna pravica