c S

V EU-ju sprejeli dogovor o zaščiti novinarjev pred strateškimi tožbami

30.11.2023 16:17 Evropski parlament je z državami članicami dosegel dogovor o novih pravilih za zaščito novinarjev in več drugih skupin pred t. i. strateškimi oziroma SLAPP tožbami, katerih namen je ustrahovanje in utišanje.

Namen novih pravil je zagotoviti zaščito novinarjem, medijskim organizacijam, aktivistom, akademikom, umetnikom in raziskovalcem.

Nova zakonodaja bo glede na dogovor veljala tudi v čezmejnih primerih ter ljudi in organizacije na področjih, kot so temeljne pravice, okolje, boj proti dezinformacijam in preiskave korupcije, ščitila pred neutemeljenimi sodnimi postopki, katerih namen sta ustrahovanje ali nadlegovanje.

Kot so sporočili iz parlamenta, so poslanci in poslanke dosegli zagotovilo, da se bodo primeri obravnavali kot čezmejni, razen če bosta obe strani imeli sedež oziroma stalno bivališče v državi, kjer bo sodišče in bo primer relevanten le za eno državo članico.

Tožena stran bo lahko vložila zahtevo za hitro zavrženje tožbe v primeru jasno neutemeljenih očitkov, in sodišča bodo morala v takih primerih ukrepati čim prej. Da bi preprečili tovrstne tožbe, bodo lahko sodišča tudi izrekala odvračilne kazni. Od tožnikov bodo lahko zahtevala plačilo vseh stroškov postopka, vključno s stroški pravnega zastopstva obtoženca. V državah, kjer nacionalna zakonodaja tega ne dopušča, bodo morale njihovo kritje zagotoviti vlade, razen če bodo stroški čezmerni.

Poslancem in poslankam je v nova pravila uspelo vključiti tudi določilo, da bodo tarče SLAPP-tožb lahko prejele odškodnino za povzročeno škodo. Države članice bodo morale v čezmejnih primerih poskrbeti za pravno pomoč, zagotoviti bodo morale tudi objavo sodb v lahko dostopni in elektronski obliki.

Države članice bodo poskrbele, da sodbe v tovrstnih tožbah iz tretjih držav proti posameznikom ali institucijam s sedežem na svojem ozemlju ne bodo priznane. Tarče teh tožb bodo lahko na domačih sodiščih terjale povrnitev stroškov in odškodnino, so še sporočili iz parlamenta.


>> Več: V EU-ju sprejeli dogovor o zaščiti novinarjev pred strateškimi tožbami