c S

V Berlinu konferenca o obnovi Ukrajine

11.06.2024 13:17 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na konferenci za obnovo Ukrajine v Berlinu dejal, da pričakuje sklenitev dogovorov, vrednih več milijard evrov, ki jih bodo porabili za krepitev obrambnih zmožnosti in obnovo energetskega sistema.

V Berlinu bo do srede potekala mednarodna konferenca o obnovi Ukrajine, prva na tleh kakšne države članice Evropske unije.

Konference v Berlinu se udeležuje približno 2000 ljudi iz 60 držav, tudi mnogo voditeljev držav in premierjev, ki razpravljajo o nadaljnji podpori za obnovo Ukrajine po ruski agresiji. Cilj konference – pobuda je zaživela leta 2022 – je olajšati mednarodno pomoč ukrajinskim podjetjem, s tem pa dolgoročno zagotoviti podporo ukrajinski družbi.

Konferenco sta odprla nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki bo tudi nagovoril nemški parlament. Scholz je vse udeležence pozval k večjim vlaganjem v ukrajinsko zračno obrambo. "Vse, ki ste danes tukaj, bi rad iskreno prosil: podprite našo pobudo za okrepitev ukrajinske zračne obrambe z vsem, kar je mogoče," je povedal kancler Nemčije, rekoč, da je najboljša obnova tista, ki je ni treba izvesti. Berlin je Kijevu na področju zračne obrambe doslej pomagal s tremi sistemi ameriške izdelave patriot.

Konflikt v Ukrajini se po Scholzevih besedah ne bo končal z rusko vojaško zmago niti z vsiljenim mirom. Nemški voditelj pa je ob tem ruskega predsednika Vladimirja Putina še enkrat pozval, naj ustavi vojno, ki traja od februarja leta 2022.

Šmihal: Med 10 in 30 milijardami dolarjev letno

Zelenski pa je dejal, da v Kijevu pričakujejo, da bodo na konferenci sklenili več sporazumov, vrednih več milijard dolarjev. "Ta denar bomo namenili za svojoobrambo, predvsem za izdelavo vojaške opreme in orožja, pa tudi za energetski sistem, za popravila in izgradnjo novih in sodobnejših sistemov," je dejal. Dodal je, da bodo denar namenili tudi za izobraževalne potrebe, obnovo porušenih domov in dobavo zdravstvene opreme.

Rusija je z napadi na infrastrukturo uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike, je še dejal Zelenski.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je medtem ocenil, da bo Ukrajina v naslednjem desetletju potrebovala vlaganja v vrednosti od 10 do 30 milijard dolarjev letno, da bi lahko znova postavila na noge svoje uničeno gospodarstvo.

Svetovna banka je februarja ceno povojne obnove Ukrajine ocenila na 486 milijard dolarjev v obdobju desetih let.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je v Berlinu napovedal, da je Rim Kijevu odobril nov sveženj pomoči za tamkajšnjo infrastrukturo, vreden 140 milijonov evrov.

Nastopila je tudi predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je sporočila, da se bodo pristopni pogovori med Brusljem in Kijevom za članstvo Ukrajine v Evropski uniji začeli že konec tega meseca.


>> Več: V Berlinu konferenca o obnovi Ukrajine, predsedujoči zaradi spora s Kijev odstopil