c S

Ustavno sodišče zavrnilo predlog za zadržanje posvetovalnega referenduma o evtanaziji

22.05.2024 07:47 Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za zadržanje odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki sta ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti vložili opozicijski stranki NSi in SDS.

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rajko Knez, Rok Svetlič in Marko Šorli. Sodniki Jaklič, Knez in Svetlič so dali odklonilna ločena mnenja, sodnik Rok Čeferin pa je dal pritrdilno ločeno mnenje.

Že pred tem je ustavno sodišče zavrnilo tudi predlog omenjenih opozicijskih strank za zadržanje izvedbe posvetovalnega referenduma o rabi konoplje. Volivci bodo torej v nedeljo, 9. junija, ob evropskih volitvah lahko podali svoj glas na treh posvetovalnih referendumih, ob omenjenih še glede preferenčnega glasu na volitvah v DZ.

Odloke o razpisu vseh treh posvetovalnih referendumov je DZ sprejel 25. aprila. V opozicijskih strankah SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ-ja napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov.

Referendumu o prostovoljnem končanju življenja nasprotujejo, ker menijo, da je v nasprotju z ustavnim določilom o nedotakljivosti življenja. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

>> Več: Ustavno sodišče zavrnilo predlog za zadržanje posvetovalnega referenduma o evtanaziji