c S

Ustavna komisija DZ-ja imenovala strokovno skupino glede vpisa rabe gotovine v ustavo

13.06.2024 07:27 Ustavna komisija DZ-ja bo razpravljala o vpisu uporabe gotovine v ustavo. To namreč z več kot 56. 000 podpisi državljanov zahteva združenje Povezani smo. V strokovni skupini bodo Miro Cerar, Matej Hrast, Matej Kumerdej, Mirko Pečarič, Igor Kaučič.

Ustavna komisija DZ-ja je razpravo o vpisu uporabe gotovine v ustavo začela na majski seji, ko so se člani dogovorili za ustanovitev strokovne skupine. To je komisiji predlagala poslanka Lucija Tacer (Svoboda), obenem pa je komisijo pozvala, naj se za opredelitev do zapisa gotovine v ustavo obrne na Evropsko centralno banko (ECB).

Obe pobudi so člani podprli, predsednik ustavne komisije Jožef Horvat (NSi) pa je poslanske skupine pozval, naj mu do konca maja posredujejo predloge kandidatov za člane strokovne skupine. Na podlagi teh je komisija danes strokovno skupino, ki jo bo koordiniral ustavni pravnik Igor Kaučič, tudi potrdila.

Združenje Povezani smo je novembra lani v DZ vložilo 56.267 podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Zavzema se, da bi gotovina kot zakonito plačilno sredstvo obstala, ne glede na to, ali bo v prihodnosti morda uveden digitalni denar.

>> Več: Ustavna komisija DZ-ja imenovala strokovno skupino glede vpisa rabe gotovine v ustavo