c S

Urad ZN-a za človekove pravice opozarja na ponavljajoče se kršitve vojnih zakonov v Gazi

20.06.2024 07:03 Urad ZN-a za človekove pravice je opozoril, da bombardiranje izraelske vojske na gosto poseljenem območju palestinske enklave kaže na ponavljajoče se kršitve vojnih zakonov. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na Gazo, Libanon in Sirijo.

Urad je v poročilu opozoril na šest izraelskih napadov na območju Gaze med 9. oktobrom in 2. decembrom lani, v katerih je bilo ubitih najmanj 218 ljudi. V njih naj bi Izrael uporabil bombe tipa GBU-31, GBU-32 in GBU-39, ki lahko prebijejo beton in uničijo več nadstropij stavbe.

Uporabili so jih za napade na stanovanjske objekte, šolo, begunsko taborišče in tržnico, "kar je povzročilo veliko smrtnih žrtev med civilisti in obsežno uničenje civilnih objektov, kar vzbuja resne pomisleke glede vojnih zakonov, načel razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti", poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahteva, da se sredstva in metode vojskovanja izberejo tako, da se izognejo civilni škodi ali jo vsaj ohranijo čim nižjo, je bila med izraelskim bombardiranjem očitno sistematično kršena," je dejal visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk, ki je v Ženevi danes predstavil poročilo z naslovom Neselektivni in nesorazmerni napadi med konfliktom v Gazi.

Poročilo je bilo kritično tudi do oboroženih palestinskih skupin, ki Izrael obstreljujejo z raketami, s čimer ogrožajo civiliste.

>> Več: Urad ZN-a za človekove pravice opozarja na ponavljajoče se kršitve vojnih zakonov v Gazi