c S

Upravne enote znova delujejo nemoteno – prvi dan po prekinitvi stavke marsikje pričakujejo gnečo

08.07.2024 09:43 Zaposleni na upravnih enotah so s sklenitvijo stavkovnega sporazuma, ki so ga njihovi predstavniki v petek podpisali z ministrom za javno upravo Francem Propsom, prenehali stavko. Vse upravne enote po državi tako spet delujejo nemoteno.

Sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev, ki sta ga na sindikalni strani podpisala predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković, vlada pa je za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa, velja za vse upravne enote. "V največji možni meri bomo spet zagotovili normalne delovne procese in seveda bodo državljani dobili storitve, ki jih zagotavlja država," je ob podpisu stavkovnega sporazuma v petek dejal minister.

Čeprav upravne enote spet delujejo nemoteno in po sistemu kot pred stavko, pa Verk ljudem svetuje, naj jih, če ni nujno, obiščejo kakšen drugi dan, saj bo prvi dan po stavki na upravnih enotah najverjetneje izredno velik obisk. "Tistim, ki jim ni nujno, da ravno v ponedeljek, na prvi dan po ustavitvi stavke, pridejo na upravno enoto, bi svetoval, da tega ne storijo. Ker vsi tisti, ki so čakali na soncu, bodo prvi stali pred okenci upravnih enot," je dejal.

Na najbolj obremenjenih upravnih enotah, denimo v Ljubljani, ob tem ljudi prosijo, da se za zadeve, ki ne terjajo obravnave na krajevno pristojni enoti, obrnejo na druge upravne enote po državi, saj pričakujejo velik naval. "Veliko zadev ne zahteva obravnave na krajevno pristojni enoti, zato svetujemo obisk drugih upravnih enot," je za Radio Slovenija dejala Mateja Kalan z ljubljanske upravne enote.

Po prekinitvi stavke je znova mogoče tudi naročanje na termine. Na upravni enoti bodo sprejeli tudi nenaročene, a ti ne bodo imeli prednosti pred naročenimi. Naročanje je mogoče na spletnem portalu eSamonaročanje in klicnih centrih. Prvi prosti termini za izdelavo osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj bodo v drugi polovici julija, prvi prosti termini za tujce in dovoljenja pa šele avgusta, je za Radio Slovenija poročala novinarka Simeona Rogelj.


>> Več: Upravne enote znova delujejo nemoteno – prvi dan po prekinitvi stavke marsikje pričakujejo gnečo