c S

Umiki soglasij za nadurn delo zdravnikov v veljavi, v večini zdravstvenih ustanov prilagodili delo

01.03.2024 12:53 V veljavo je stopila večina umikov soglasij za nadurno delo, ki jih je v okviru stavke vložil del zdravnikov. Delo bodo zato v številnih ustanovah reorganizirali - ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

Zdravniki, ki so se odločili za umik soglasij za nadurno delo, bodo po uveljavitvi umikov odslej delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo opravili do osem nadur tedensko. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. V Fidesu so večkrat dejali, da se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov. Na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Medtem ko v nekaterih javnih zdravstvenih ustanovah napovedujejo, da bo delo pri njih potekalo brez večjih posebnosti, v številnih zaradi umikov soglasij za nadurno delo pričakujejo težave pri organizaciji dela. Zato je vlada v ponedeljek predstavila tudi prve predloge ukrepov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema.

V večini bolnišnic vsaj delna reorganizacija dela

Iz UKC-ja Ljubljana, kjer je zaposlenih približno 1600 zdravnikov, so v četrtek sporočili, da jih je pri njih soglasja za nadurno delo umaknilo 422. V zadnjih dveh tednih je nato deset zdravnikov preklicalo umik soglasja. Ob tem so poudarili, da jim kljub stavki uspe v celoti zagotavljati nujno medicinsko pomoč in neprekinjeno zdravstveno varstvo v vseh organizacijskih enotah. Po mnenju predstojnikov posameznih organizacijskih enot jim bo omenjene storitve uspelo zagotavljati tudi po prekinitvi soglasij za delo prek polnega delovnega časa. Če bo predstojnik posamezne organizacijske enote pri pripravi razporedov ugotovil, da ima potrebo po dodatnem, dopolnilnem delu zdravnika oziroma delu, ki presega obveznost iz polnega delovnega časa zdravnika, in če bo ugotovil, da zdravnik odklanja nadurno delo, pripravljenost in morebitne druge oblike dela pri delodajalcu, bo dolžan predlagati generalnemu direktorju odvzem soglasja za delo zdravnika zunaj UKC-ja Ljubljana, so še sporočili iz največje zdravstvene ustanove v državi.


>> Več: Umiki soglasij za nadurn delo zdravnikov v veljavi, v večini zdravstvenih ustanov prilagodili delo