c S

Ukrajina v Haagu Rusijo obtožila kampanje za njen izbris

07.06.2023 07:11 Na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) so se začela zaslišanja v postopku, ki ga je zaradi domnevne podpore proruskim separatistom v Ukrajini od leta 2014 proti Moskvi sprožil Kijev. Ukrajino Rusijo obtožuje kampanje za njen izbris.

Predstavniki Ukrajine so na sodišču povedali, da je ruska podpora separatistom v Donbasu in na Krimu od leta 2014 pomenila posmeh mednarodnemu pravu in da je bila to napoved invazije, ki jo je Moskva začela februarja lani.

Med drugim so Rusijo obtožili, da je v okviru te kampanje razstrelila jez hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine.

"Rusija nas ne more premagati na bojišču, zato cilja civilno infrastrukturo in nas tako poskuša pripraviti do tega, da bi se podredili. Prav danes je razstrelila velik jez v Novi Kahovki," je dejal ukrajinski diplomat Anton Korinevič. Ob tem je dejal, da so to "dejanja teroristične države" in da bi napad na jez lahko povzročil hudo okoljsko škodo.

Vendar pa se ta dejanja po mnenju Korineviča niso pojavila kar naenkrat. "So tragična, a logična posledica razmer, na katere smo to sodišče opozorili že leta 2017," je dejal. Leta 2017 je namreč Ukrajina na ICJ-ju vložila tožbo proti Rusiji, v okviru katere so se zdaj začela zaslišanja.

>> Več: Ukrajina v Haagu Rusijo obtožila kampanje za njen izbris