c S

Tožilstvo razširilo obtožnico zoper člane slovenske celice Kavaškega klana

20.11.2023 08:00 Tožilec Jože Levašič je predstavil razširjeno obtožnico zoper 14 članov slovenske celice Kavaškega klana. Med odločevalce v hudodelski združbi tožilstvo po novem prišteva tudi Blaža Kadivca, brata domnevnega vodje celice Klemna Kadivca.

V prvotni obtožnici je tožilstvo Blažu Kadivcu očitalo 48 kaznivih dejanj, med drugim, da naj bi skrbel za telefone sky, ki so jih visoko pozicionirani člani združbe uporabljali za varno komunikacijo, tudi pri prevozu mamil. Po novem tožilstvo mlajšemu od bratov Kadivec očita 73 kaznivih dejanj, prepričano je tudi, da je imel v hudodelski združbi eno od vodilnih vlog. "Blaž Kadivec je imel v združbi ves čas vlogo nekakšnega finančnega direktorja," je našteval Levašič.

Po prepričanju tožilstva pa naj bi imel Blaž Kadivec v združbi zelo pomembno vlogo tudi pri prikrivanju izvora denarja od trgovine s prepovedano drogo s transakcijami v bitcoine. Iz dokazov v sodnem spisu, predvsem iz komunikacije sky, namreč izhaja, da je imela slovenska celica Kavaškega klana svojo bitcoin denarnico, upravljal pa jo je Blaž Kadivec.

Po novi oceni tožilstva naj bi člani združbe s prodajo prepovedane droge zaslužili dobrih šest milijonov evrov, ob čemer v ta zaslužek ni vključen promet od prodaje hašiša in heroina, saj tožilstvu ni poznana nabavna in prodajna cena. S prodajo bitcoinov pa naj bi si združba pridobila protipravno korist v vrednosti najmanj 2,2 milijona evrov.

>> Več: Tožilstvo razširilo obtožnico zoper člane slovenske celice Kavaškega klana