c S

Tožilec ICC-ja zahteva izdajo naloga za aretacijo Netanjahuja in voditeljev Hamasa

21.05.2024 07:09 Glavni tožilec ICC-ja Karim Khan zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Po prepričanju glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahja Sinvar, Mohamed Deif in Ismail Hanija – kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Kot je Khan pojasnil v sporočilu za javnost, bi lahko bila Netanjahu in Galant med drugim odgovorna za iztrebljanje in stradanje civilistov, naklepno povzročanje velikega trpljenja ali hudih telesnih poškodb, ubijanje in usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo. Ob tem je opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa je tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

"Moj urad trdi, da so bila dejanja storjena kot del načrta za uporabo lakote kot načina vojskovanja in rabe drugih nasilnih dejanj proti civilnemu prebivalstvu Gaze kot sredstva za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve talcev, ki jih je Hamas zajel, in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze, ki so ga dojemali kot grožnjo Izraelu," je dodal Khan.

>> Več: Tožilec ICC-ja zahteva izdajo naloga za aretacijo Netanjahuja in voditeljev Hamasa