c S

TikTok mora plačati 345 milijonov evrov zaradi kršenja pravil glede mladoletnih uporabnikov

18.09.2023 07:52 Irska komisija za varstvo podatkov (DPC), ki deluje v imenu EU-ja, je kitajskemu družbenemu omrežju TikTok izrekla 345 milijonov evrov globe zaradi kršenja pravil o ravnanju s podatki mladoletnih uporabnikov.

Preiskava ravnanja družbe TikTok s podatki mladoletnih uporabnikov, ki je trajala od julija do decembra 2020, se je osredotočila na nekatere nastavitve v aplikaciji in preverjanje starosti med procesom registracije uporabnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Videoposnetki in objave uporabnikov med 13. in 17. letom starosti so bili po privzetih nastavitvah dostopni vsem uporabnikom, enako tudi možnost komentiranja objav, kar je v nasprotju s splošno uredbo EU-ja o varstvu podatkov (GDPR).

TikTok: Ukrepi za odpravo kršitev večinoma že sprejeti

Družba TikTok je medtem sporočila, da se ugotovitve preiskave nanašajo predvsem na privzete nastavitve, ki so veljale pred tremi leti.

"Večina teh rezultatov ni več relevantna zaradi ukrepov, ki smo jih uvedli še pred začetkom preiskave," so sporočili. V skladu z novimi nastavitvami so namreč vsi profili uporabnikov, mlajših od 16 let, avtomatsko označeni kot zasebni in niso dostopni vsem.

Poleg globe je bilo TikToku naloženo tudi, naj v treh mesecih v celoti uskladi svoje sisteme za obdelavo podatkov z GDPR-jem. TikTok naj bi do konca prihodnjega leta proces obdelave podatkov evropskih uporabnikov izvajal le v novih centrih za obdelavo podatkov na Irskem in Norveškem.

>> Več: TikTok mora plačati 345 milijonov evrov zaradi kršenja pravil glede mladoletnih uporabnikov