c S

Tik pred koncem sojenja omilili očitke nekdanjima vodilnima v Zvonu Ena

07.06.2023 15:17 Specializirani državni tožilec Tomaž Bauman je nekdanjima vodilnima v propadlem cerkvenem finančnem holdingu Zvon Ena Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek zaradi očitkov o zlorabi položaja modificiral obtožnico.

Obtožnica se nanaša na posel z argentinskimi delnicami, ki se je med Zvonom Ena in Foršem odvrtel konec leta 2008 oziroma na začetku leta 2009 in ga je financiral državni NLB. Holding v lasti mariborske nadškofije naj bi podjetju, ki je domovalo na sedežu nadškofijskega dvorca Betnava, prodal 25 odstotkov argentinskih družb.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je obtoženima do zdaj očitalo, da sta kaznivo dejanje v sostorilstvu storila zato, da bi Zvonu pridobila protipravno premoženjsko korist, hkrati pa za tri milijone evrov, kolikor je znašal premoženjskopravni zahtevek, oškodovala medtem prav tako propadli Forš.

Že ob aprilskem ponovnem zaslišanju izvedenke Nadje Zorko in tik pred koncem sojenja je Bauman napovedal verjetno modifikacijo obtožnice, danes pa to tudi uresničil. Izvedenka je namreč med drugim ocenjevala vrednost poslovnega deleža družbe Forš Tuzla, z odkupom katerega je Zvon Ena dejansko financiral nakup argentinskih delnic, ter v dopolnitvi mnenja z več kot 50-odstotno verjetnostjo ugotovila, da je bil delež dejansko brez vrednosti.

"To pa pomeni, da je tudi Zvon Ena odkupil delež brez vrednosti, kar pomeni, da v tem primeru ni prišlo do oškodovanja. Ker je oškodovanje eden od zakonskih znakov kaznivega dejanja zlorabe položaja, je bilo v tem delu treba obtožnico umakniti," je za STA pojasnil tožilec Tomaž Bauman.


>> Več: Tik pred koncem sojenja omilili očitke nekdanjima vodilnima v Zvonu Ena