c S

Teksas prepoveduje zdravljenje transspolnih mladoletnikov

05.06.2023 08:11 Guverner Teksasa Greg Abbott je v petek podpisal zakon o prepovedi zdravljenja transspolnih mladoletnikov, s čimer je Teksas postal največja zvezna država v ZDA, ki mladim omejuje dostop do tovrstne oskrbe.

V zadnjih mesecih je podobne prepovedi sprejelo več kot deset zveznih držav pod vodstvom republikancev.

Podoben zakon je maja podpisal že Abbottov republikanski kolega, guverner Floride Ron DeSantis. Teksas in Florida sta druga in tretja najbolj naseljena zvezna država v ZDA.

Teksaški zakon prepoveduje zdravstvenim delavcem predpisovanje hormonskih zaviralcev ali izvajanje operacij za spremembo spola mlajšim od 18 let. Zakon bo začel veljati 1. septembra.

Zakonodaja vključuje izjemo za mladoletnike, ki že prejemajo zaviralce pubertete ali hormonsko terapijo, vendar zahteva, da "v določenem času in na način, ki je varen in medicinsko primeren, prenehajo prejemati predpisano zdravilo".

Ameriška zveza za državljanske svoboščine v Teksasu je v petek napovedala tožbo zoper guvernerjevo odločitev. "Abbott ne more preprečiti, da bi transspolna mladina v Teksasu uspevala, in mi ga bomo privedli na sodišče, da bi to zagotovili," so zapisali na Twitterju.

>> Več: Teksas prepoveduje zdravljenje transspolnih mladoletnikov