c S

Svoboda predlaga do 2500 evrov kazni za poveličevanje nacizma, fašizma, tudi domobranstva

18.06.2024 16:08 Svoboda je v koalicijsko usklajevanje posredovala novelo zakona o varstvu javnega reda in miru, s katero prepovedujejo poveličevanje nacizma in fašizma ter tovrstnih organizacij iz časa druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju.

"Trenutno po slovenski zakonodaji lahko kdor koli postavi kip Adolfa Hitlerja, pa se proti njemu ne more ukrepati," je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga novele ponazoril poslanec Svobode Martin Premk. Zato upajo, da bodo s predlogom novele zakona pomagali ustaviti sovražni govor, razpihovanje nestrpnosti in sovraštva, je dodal.

Posameznika, ki bi na javnem mestu, denimo, obešal nacistične in fašistične zastave, razkazoval simbole, vzklikal pozdrave, parole, pel himne in pesmi z namenom poveličevanja, odobravanja, opravičevanja, zagovarjanja ali spodbujanja teh skrajnih ideologij, bi glede na predlog novele kaznovali z globo od 1000 do 2500 evrov.

Dovoljeno pa bi bilo, da se nacistični, fašistični in simboli okupatorskih organizacij ter z njimi povezana slikovna in avdiovizualna gradiva uporabljajo za namene izobraževanja ali denimo v muzejih, filmih ali gledaliških predstavah, še izhaja iz predloga novele.

Avtomatičen prekršek, ki terja globo

Nošenje takšnih simbolov že zdaj ni dovoljeno, a je po Premkovih besedah treba v takih primerih dokazati, da gre za spodbujanje sovraštva, nestrpnosti ali rasizma. S predlogom novele zakona pa bi se to definiralo kot prekršek.

Predlog novele natančno opredeljuje tudi organizacije, katerih simbole je prepovedano širiti. In sicer gre za organizacije, ki so v drugi svetovni vojni z Nemčijo, Kraljevino Italijo, Kraljevino Madžarsko in Neodvisno državo Hrvaško sodelovale pri okupaciji območja današnje Republike Slovenije v Kraljevini Jugoslaviji.


>> Več: Svoboda predlaga do 2500 evrov kazni za poveličevanje nacizma, fašizma, tudi domobranstva