c S

Sviz zadovoljen, policisti in gasilci ne, za zdravstvene delavce pogajanja konstruktivna

29.02.2024 07:55 Tako vladna kot sindikalna stran sta pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ocenili za konstruktivna. Strani sta obravnavali konkretni vladni predlog, ki je po oceni sindikatov še nepopoln.

Vladna stran in stran sindikatov zdravstva sta na tokratnih pogajanjih po besedah predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič prišli do konkretnih vprašanj in do konkretnega predloga vlade. Ta je v enem delu še nepopoln, manjka plačna skupina J, je opozorila. A povedala, da vidi možnost, da se bodo prihodnji teden začeli pogovarjati o konkretnih uvrstitvah v novem plačnem sistemu.

Dotaknili so se tudi vprašanja standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, ki veljajo za še ne izpolnjeno stavkovno zahtevo, in prejeli nekatera zagotovila vladne strani. "Upam, da mislijo resno in da bomo dejansko pristopili k temu, da bomo prišli do boljših delovnih pogojev, ki niso zgolj plača," je poudarila v izjavi za medije.

Po besedah ministra za javno upravo Franca Propsa, ki vodi vladno pogajalsko skupino v pogajanjih o zdravstvenem stebru, sta se strani dogovorili, da se sindikati do ponedeljkovih osrednjih pogajanj opredelijo, kateri od vladnih predlogov je zanje sprejemljiv, nato pa se pogajanja nadaljujejo.

>> Več: Sviz zadovoljen, policisti in gasilci ne, za zdravstvene delavce pogajanja konstruktivna