c S

Švedska zaključilo preiskavo sabotaže Severnega toka in dokaze predala Nemčiji

07.02.2024 15:11 Švedsko državno tožilstvo je sporočilo, da bo prekinilo preiskavo eksplozij na plinovodih Severni tok 1 in 2, saj je preiskava pokazala, da švedska jurisdikcija v tej zadevi ne velja. Vse dokaze bo predalo nemškim preiskovalcem.

Švedski državni tožilec Mats Ljungqvist je dejal, da je bil glavni namen preiskave "ugotoviti, ali so v dejanje vpleteni švedski državljani in ali je bilo za izvedbo dejanja uporabljeno švedsko ozemlje".

Več milijard dolarjev vredna plinovoda Severni tok 1 in 2, namenjena transportu ruskega plina v Nemčijo, sta bila septembra 2022 v več eksplozijah poškodovana.

Švedsko tožilstvo je po obsežni preiskavi ugotovila, da nič ne kaže na vpletenost švedskih državljanov v napadu, ki se je zgodil v mednarodnih vodah. "V okviru tega sodelovanja smo nemški preiskovalcem posredovali vso dokazno gradivo," je sporočilo švedsko tožilstvo.

Švedska, Danska in Nemčija so začele ločene preiskave eksplozij na plinovodih, pri čemer vsaka strogo zadržuje informacije. Urad nemškega državnega tožilstva je sporočil le, da preiskava še vedno poteka. Danska policija je sporočila, da bo več informacij posredovala "v kratkem".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bo Rusija pozorno spremljala, kako se bo Nemčija lotila preiskave. "Seveda moramo počakati, kako se bo odzvala Nemčija, ki je s tem terorističnim napadom veliko izgubila," je dejal.


>> Več: Švedska zaključilo preiskavo sabotaže Severnega toka in dokaze predala Nemčiji