c S

Švedska z novim protiterorističnim zakonom upa na odprta vrata v Nato

02.06.2023 08:17 Na Švedskem je začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak poti v zvezo Nato, s čimer je po besedah generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga Stockholm izpolnil svoje zaveze, ki jih je kot pogoj določila Turčija.

V skladu z novim zakonom je na Švedskem odslej sodelovanje v teroristični organizaciji, njeno financiranje ali kakršna koli druga podpora kaznivo dejanje, kršilcem pa grozi večletna zaporna kazen.

"Zakonodaja, ki začenja veljati, bo Švedski dala nova in učinkovita orodja za pregon tistih, ki podpirajo terorizem," je v svojem mnenju za časopis Financial Times pred kratkim zapisal švedski premier Ulf Kristersson, ki pričakuje, da bo strožja zakonodaja na področju terorizma odpravila turško zaporo za vstop Švedske v Nato.

Po besedah Kristerssona Švedska namreč v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti in obsoja vse teroristične organizacije, ki izvajajo napade proti njej, vključno z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Kot je še zapisal, je zdaj, nekaj tednov pred julijskim vrhom Nata v litovski prestolnici Vilni, čas za resno obravnavo švedske prošnje za članstvo.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom pa je ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata dejal, da je njegova država izpolnila vse obveznosti za vstop v zvezo.

>> Več: Švedska z novim protiterorističnim zakonom upa na odprta vrata v Nato