c S

Šumi poudaril pomen sodelovanja vseh pristojnih pri preprečevanju korupcije

05.06.2023 16:23 Predsednik KPK-ja Robert Šumi je predsednici DZ-ja Urški Klakočar Zupančič predstavil letno poročilo komisije. Dejal je, da komisija ne more biti popolnoma uspešna, če deluje sama, in poudaril pomen sodelovanja vseh pristojnih.

Urška Klakočar Zupančič je v izjavi za medije po srečanju s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) poudarila izboljšanje na področju odnosa državnih organov in funkcionarjev do komisije. "Dejansko je komisija spoznana za zelo pomembnega partnerja, kot nekdo, čigar vloga je izjemno pomembna, da vzdržujemo v Sloveniji stanje preglednosti in integritete," je dejala.

Kot jo je obvestil Šumi, vlada obravnava priporočila KPK-ja in do njih zavzame stališče. To je ocenila kot velik korak naprej, saj da to pomeni, da KPK "ni več neki nebodigatreba, ampak zelo pomemben organ, ki ga je treba spoštovati". Omenila je še pripravo nove resolucija o preprečevanju korupcije, ki naj bi jo DZ obravnaval jeseni.

Obenem pa je opozorila, da "še ni opazno večjega izboljšanje na področju korupcijskih tveganj na splošno, in sicer je med nami še premalo ozaveščenosti glede integritete, vzpostavitve zaupanja med funkcionarji in družbo", kar da je še posebej vidno na lokalni ravni.

Kot je opozorila predsednica DZ-ja, je Slovenija v zadnjih 20 letih nekoliko zastala na področju zavedanja o pomenu transparentnosti, o vlogi preganjanja korupcije in o tem, kako pomembno je, da so državni funkcionarji osebe z visoko stopnjo zaupanja in visoko integriteto. Slovenija je po njenih besedah na tej lestvici precej nizko in mora še precej narediti. Meni, da lahko veliko naredimo z izobraževanjem, z neprestanim ponavljanjem pomembnosti teh vrednot in tudi z dostojnim življenjem. Ko so namreč ljudje dostojno plačani za svoje delo in dostojno živijo, je korupcijskih tveganj precej manj, meni.

Po Šumijevih besedah v komisiji ocenjujejo, da delajo dobro, kot je ocenila tudi predsednica DZ-ja. "Za še učinkovitejše delo pa so mogoče potrebne določene zakonske spremembe, predvsem pa, da bi se naša priporočila v praksi, če že ne upoštevala, pa vsaj dolžno obravnavala," je dejal.


>> Več: Šumi poudaril pomen sodelovanja vseh pristojnih pri preprečevanju korupcije