c S

Število nezakonitih prehodov meje se povečuje, začasni nadzor na meji s Hrvaško ostaja

05.03.2024 07:41 Število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo se je v zadnjih dveh mesecih bistveno povečalo, je v Bruslju pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar in dodal, da ne more govoriti o odpravi začasnega nadzora na meji s Hrvaško.

Policija je januarja obravnavala 3430 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko jih je v istem obdobju lani 2573. Najbolj je bila obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so našteli 82 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, in sicer 2813.

"V zadnjih dveh mesecih je bistveno višje število nezakonitih vstopov v Republiko Slovenijo. Torej v tem trenutku ne morem govoriti o tem, da bi notranji nadzor opustili, predvsem iz naslova nevarnosti terorizma," je glede začasnega nadzora na meji s Hrvaško dejal Poklukar in izpostavil konflikt v Gazi, omenil pa je tudi rusko agresijo na Ukrajino.

Slovenija je začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla oktobra lani, ko je to na meji s Slovenijo storila tudi Italija. Kot razlog so v Rimu in v Ljubljani navedli povečano teroristično nevarnost v Evropi, nadzor sta obe državi podaljšali do junija.

Povečano število nezakonitih vstopov tujcev sicer po Poklukarjevih opažajo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, saj je ta "izredno aktivna".

>> Več: Poklukar: Število nezakonitih prehodov meje se povečuje, začasni nadzor na meji s Hrvaško ostaja