c S

Spolne kvote kmalu tudi v gospodarstvu?

18.09.2023 12:59 Na ministrstvu za gospodarstvo po evropski direktivi pripravljajo zakon, ki spolne kvote po politiki uvaja tudi v gospodarstvo.

S tem zakonom bi od leta 2027 morali predstavniki obeh spolov zasedati vsaj 40 odstotkov neizvršnih direktorskih mest oziroma mest članov nadzorniških svetov ali vsaj tretjino vseh direktorskih mest.

Gospodarske kvote so prvi že pred več kot 20 leti uvedli na Norveškem. Ob uvedbi so ženske tam zastopale zgolj desetino vseh predstavnikov v odločevalskih odborih, od leta 2008 pa sta oba biološka spola zastopana z vsaj 40-odstotnim deležem. Za njo je nato 14 držav uvedlo prav tako obvezne kvote, 17 držav pa prostovoljne.

Z organskim razvojem sprememb ne bo kmalu

A zakaj jih sploh potrebujemo? Jana Javornik z Univerze v Leedsu v Veliki Britaniji poudarja, da večina raziskav kaže, da brez prisile sprememb ne bomo dočakali še naslednjih 125 do 500 let.

Skeptiki kvot navadno zagovarjajo, da s kvotami oseba na določenem položaju tako ni zaradi znanja in sposobnosti. "Ampak poglejmo z druge strani – ali so vsi moški v upravljavskih strukturah na teh položajih v resnici zaradi svojih sposobnosti, torej znanj in veščin? Odgovor je ne," pravi raziskovalka Javornik.


>> Več: Spolne kvote kmalu tudi v gospodarstvu?