c S

Sodniško društvo vlado in DZ znova pozvalo k uresničitvi ustavne odločbe

12.04.2024 17:32 V soboto bo minilo sto dni od obveznega skrajnega roka, ki ga je ustavno sodišče naložilo DZ-ju in vladi za odpravo kršitve načela sodniške neodvisnosti in načela delitve oblasti, so opozorili v Slovenskem sodniškem društvu.

Društvo jih je v sporočilu za javnost pozvalo k uresničitvi odločbe. S tem ko tega ne storita, ignorirata vladavino prava.

Opozorili so tudi, da mineva leto in 100 dni od obljube predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je dal več kot tristo sodnikom na izrednem občnem zboru društva, da bodo nizke plače sodnikov zvišali.

"Ob tem neslavnem jubileju vlado in državni zbor pozivamo, da nedavno javno izraženo namero o uresničitvi navedene ustavne odločbe izpolni resno in transparentno, z upoštevanjem jasnih vsebinskih in časovnih navodil ustavnega sodišča," so poudarili.

Hkrati so vlado pozvali, naj jih vključi v pogovore o položaju sodnikov, saj so edino poklicno združenje sodnikov s približno 640 člani. Poleg tega so v organih društva predstavniki vseh sodišč, delujejo v javnem interesu in so člani Mednarodnega sodniškega združenja, sodelujejo pa tudi z Evropsko komisijo pri pripravi poročila o stanju vladavine prava v državah članicah.

>> Več: Sodniško društvo vlado in DZ znova pozvalo k uresničitvi ustavne odločbe