c S

Slovenija v Varnostnem svetu ZN-a pozvala k izvajanju sporazuma o prekinitvi ognja v Libiji

20.06.2024 08:01 Pozivamo k popolnemu izvajanju sporazuma o prekinitvi ognja iz oktobra 2020 in k umiku vseh tujih borcev, plačancev ter tujih sil z libijskega ozemlja, je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a o Libiji povedala namestnica veleposlanika Saša Jurečko.

Zasedanje, na katerem je poročilo o položaju podala namestnica posebnega predstavnika ZN-a za politične zadeve Libije v misiji ZN-a za podporo Libiji (Unsmil) Stephanie Koury, se je osredotočilo na prihajajoče lokalne volitve. Libija je po državljanski vojni še vedno razdeljena in v njej delujejo številne oborožene skupine. Embargo na orožje se krši, politični napredek pa je počasen. Volilna komisija je 9. junija naznanila začetek registracije volivcev za lokalne volitve.

"Pozdravljamo napredek pri izvedbi volitev v Libiji na lokalni ravni. Začetek postopka registracije volivcev v 60 občinah je pomemben korak, zato izrekamo pohvalo delu Visoke nacionalne volilne komisije. Libijske oblasti pozivamo, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi komisiji olajšale delo. Upamo, da bodo v bližnji prihodnosti sledile predsedniške in parlamentarne volitve," je dejala Jurečko.

>> Več: Slovenija v Varnostnem svetu ZN-a pozvala k izvajanju sporazuma o prekinitvi ognja v Libiji