c S

Slovenija v okviru sankcij Rusom zamrznila za šest milijonov evrov premoženja

26.05.2023 13:21 Slovenija je v okviru sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije proti Ukrajini zamrznila za nekaj več kot šest milijonov evrov premoženja, pri čemer pa za zdaj ni zasegla premičnin ali nepremičnin, so za Dnevnik pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Slovenija je po podatkih zunanjega ministrstva v okviru sankcij proti Rusiji in njenim državljanom zamrznila za 6,3 milijona evrov finančnih sredstev. V vseh primerih je šlo za zamrznitev sredstev, in ne za zamrznitev gospodarskih virov, poroča časopis Dnevnik. Med finančna sredstva v skladu z uredbo Sveta EU-ja sodijo gotovina, denarne terjatve, vrednostni papirji in obresti.

Da je tudi Slovenija med državami, ki so zamrznile rusko premoženje, je med nedavnim obiskom v Sloveniji v intervjuju, ki bo v soboto objavljen v Dnevnikovi prilogi Objektiv, razkril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Članice EU-ja so v okviru sankcij proti Rusiji zamrznile že za 24,1 milijarde evrov premoženja. Slovenski delež v celotni vsoti ni velik, pri čemer pa po besedah Reyndersa večje skrbi Bruslju povzročajo druge članice, denimo Grčija in Malta, kjer so zamrznili zgolj za 200.000 evrov lastnine.

>> Več: Slovenija v okviru sankcij Rusom zamrznila za šest milijonov evrov premoženja