c S

Slovenija po včlanitvi v EU: Boljše izhodišče, a skromnejši napredek

22.04.2024 07:04 1. maja bo minilo 20 let od včlanitve Slovenije v Evropsko unijo. S tem je naša država izpolnila enega od ključnih strateških ciljev. In kakšen je izkupiček članstva? Od desetih držav, ki so se tedaj pridružile povezavi, je Slovenija napredovala najmanj.

V dveh desetletjih je namreč samo za tri odstotne točke zmanjšala razkorak do povprečne razvitosti v Evropski uniji. Države višegrajske skupine, čeprav s slabšega začetnega položaja, so zaostanek izničile za 16 odstotnih točk, baltiške države pa celo za tretjino.

Češka in Slovenija, po zadnjih podatkih Eurostata dosegata 91 odstotkov povprečne razvitosti Evropske unije.

Slovenija je v EU pred 20 leti vstopila z višje stopnice kot Češka. Slovenija je bila ob vstopu na ravni 88 odstotkov povprečja Unije, Češka le 75. Toda Češka je v 20 letih napredovala hitreje od Slovenije, zaostanek je pospešeno zniževala, Slovenija pa se ga je otepala. Tako je Češka položaj izboljšala za 16 odstotnih točk, Slovenija pa le za tri. In v razvitosti do povprečja smo zdaj poravnani.

Celotna višegrajska skupina Poljska, Madžarska in Slovaška so imele podoben hiter tempo zmanjševanja zaostanka za evropskim povprečjem. Glede na to, da so startale s komaj šestdesetimi odstotki povprečne razvitosti, zdaj Poljska dosega 80 odstotkov, Madžarska 76 in Slovaška 73 odstotkov.

>> Več: Slovenija po včlanitvi v EU: Boljše izhodišče, a skromnejši napredek