c S

Slovenija na Meddržavnem sodišču: Pravice Palestincev do samoodločbe ni mogoče izpodbijati

26.02.2024 07:13 Slovenija je na Meddržavnem sodišču (ICJ), kjer poteka postopek o očitanih kršitvah Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, predstavila svoja stališča. Poudarila je, da pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe ni mogoče izpodbijati.

Postopek na ICJ-ju je sprožila Generalna skupščina ZN-a na podlagi resolucije iz decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija. V postopku skupaj s Slovenijo sodeluje 52 držav.

Generalna skupščina je sodišče zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe, ki mu jo Izrael odreka od leta 1967 dalje.

To je ločen postopek od tistega, ki ga je s tožbo proti Izraelu zaradi očitkov o izvajanju genocida v Gazi pred istim sodiščem decembra lani sprožila Južna Afrika.

Ustna obravnava v tokratnem postopku o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih se je začela v ponedeljek.

Pravica do samoodločbe je "bistvena in nepogrešljiva"

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), je Slovenija poudarila, da pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe ni mogoče izpodbijati. Poudarili so, da "deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije navaja samoodločbo narodov kot enega od temeljev za doseganje cilja okrepljenega multilateralnega sistema".

"Slovenski narod je lahko uveljavil svojo pravico do samoodločbe v okoliščinah, ki so sodišču dobro znane, in svobodno ustanovil svojo suvereno in neodvisno državo. Glede na svojo zgodovino je Republika Slovenija prepričana, da je pravica do samoodločbe bistven in nepogrešljiv steber mednarodnega pravnega reda," je na sodišču dejal strokovnjak za mednarodno pravo, ki v postopku zastopa stališča Slovenije, Daniel Müller.

>> Več: Slovenija na Meddržavnem sodišču: Pravice Palestincev do samoodločbe ni mogoče izpodbijati