c S

Slovenija bo imela devet evroposlancev, kdo bo zasedel stolčke?

20.11.2023 08:09 Po novem bo Slovenija v 720-članskem parlamentu imela devet poslanskih sedežev, torej sedež več kot sedaj. Tradicionalno so evropske volitve slabo obiskane, Slovenija ima eno najnižjih volilnih udeležb med evropskimi državami v zadnjih letih.

Aritmetika političnega združevanja se je v preteklosti desni sredini vselej obrestovala. Povezovanje je lahko ključno za preboj v Evropski parlament. A za zdaj se zdi, da so stranke SDS, NSi in SLS vsaka na svojem bregu. Prav zadnja je prva v volilno tekmo kot nosilca liste SLS postavila Petra Gregorčiča, je za TV Slovenija poročal Nejc Krevs.

"Vendarle se moramo malo bolj potruditi glede vprašanja, kakšne Slovenije si v Evropi želimo," je povedal predsednik SLS-a Marko Balažic. "Geslo, ki ga bomo zasnovali, je: močna Evropa za vse," pa je dejal Gregorčič.

Bogovič zadovoljen s kandidatno listo, na kateri ni prvi

SLS-ov evropski poslanec Franc Bogovič je sicer zadovoljen z izbiro stranke SLS, ki je za nosilca liste za evropske volitve potrdila Gregorčiča.

Vabilo za vnovično kandidaturo ima tudi sam in ga je sprejel, je dejal. Da se v bitko ne podaja kot nosilec liste SLS-a, Bogoviča ne skrbi, saj je mandat evropskega poslanca dobil že dvakrat, nikoli s prvega mesta na listi. Obakrat je namreč mandat evropskega poslanca osvojil s preferenčnimi glasovi. Leta 2019 je bil na skupni listi s SDS-om sicer zapisan šele na četrto kandidatno mesto, leta 2014 pa je bil na skupni listi z NSi-jem postavljen na zadnje mesto. "K sreči imamo v Sloveniji sistem volitev v Evropski parlament takšen, da ljudje odločijo, kdo je izbran. Če bo Gregorčič dobil več glasov, mu bom z veseljem čestital in zaželel veliko uspeha, če bom izvoljen sam, pa bom tudi z veseljem zastopal Slovenijo v Evropskem parlamentu," poudarja Bogovič po poročanju STA-ja.

>> Več: Slovenija bo imela devet evroposlancev, kdo bo zasedel stolčke?