c S

Sežigalnice: v Mariboru je predvidena lokacija že znana, v Ljubljani še ne

16.05.2024 13:31 V javni obravnavi je uredba o opravljanju gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, ki je spremenjena pri količini odpadkov in številu sežigalnic. Poleg že delujoče celjske sežigalnice bosta predvidoma zrasli novi v Ljubljani in Mariboru.

Mariborska sežigalnica bo stala na Teznem. Večina zemljišč je odkupljena, zdaj poteka umeščanje v prostor. Podžupan Samo Peter Medved pravi: "Mi smo v prejšnjem mandatu začeli umeščanje v prostor in je letos predvidena tudi javna razgrnitev tega OPPN-ja. Po časovnici je sprejetje OPPN-ja predvideno v prvi polovici prihodnjega leta."

Še vedno ni jasno, kje bo stala ljubljanska sežigalnica, mogoče pa so tri lokacije. Ob Letališki cesti, druga ob Zaloški cesti (ob toplarni) in pa tretja ob RCER-u na Barju. Nagibajo se k zadnji. Tehnični direktor energetike Ljubljana, Marko Agrež pojasnjuje: "Ko se odpadek s tovornjakom pripelje v regijski center, se mehansko, biološko obdela in teoretično te lokacije ne bi več zapustil."

Predlog uredbe predvideva 160.000 ton letne količine za izvajanje javne službe, medtem ko je ta v obstoječi uredbi določena pri 180.000 tonah letno. 40 tisoč bi odpadlo na Celje, 50 tisoč na Maribor, največji delež bi prevzela ljubljanska sežigalnica. Gre za sežig mešanih komunalnih odpadkov, poudarja Marko Agrež: "In tisto, kar je produkt te predelave, lahka frakcija, digestati, morda tudi kosovni odpad, ki se tudi zbira, je predvideno gorivo za bodoče objekte za energijsko izrabo."


>> Več: Sežigalnice: v Mariboru je predvidena lokacija že znana, v Ljubljani še ne