c S

Sedež organa EU-ja za preprečevanje pranja denarja bo v Frankfurtu

23.02.2024 07:42 Nova evropska agencija za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, za ustanovitev katere se je EU odločil ob preteklih finančnih škandalih, bo imela sedež v Frankfurtu.

Organ bo začel delovati leta 2025, so sporočili iz Sveta EU-ja.

Nemški finančni minister Christian Lindner si je močno prizadeval za to, da bi bil sedež Agencije za boj proti pranju denarja (AMLA) v Frankfurtu. Po njegovih besedah bo imel namreč ta organ tam na voljo vse, kar potrebuje za opravljanje svojih nalog, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V bitki za gostovanje sedeža nove evropske agencije je Frankfurt premagal Bruselj, Dublin, Madrid, Pariz, Rigo, Rim, Dunaj in Vilno. V nemškem mestu ima sicer sedež že Evropska centralna banka.

Ob napovedi ustanovitve nove agencije decembra lani so iz Bruslja sporočili, da bo imela ta nadzorna pooblastila. V primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev bo lahko nalagala denarne kazni in druge sankcije. Nadzorovala bo najbolj tvegane finančne subjekte v EU-ju oziroma tiste, ki poslujejo v najmanj šestih članicah EU-ja.

>> Več: Sedež organa EU-ja za preprečevanje pranja denarja bo v Frankfurtu