c S

Sancin: Odločitev kaže, da na ESČP-ju dramatično primanjkuje pravnih strokovnjakov

17.05.2024 07:34 "Če ne velja razsodba, ki jo je sprejel arbitražni tribunal, zakaj bi potem zavezovale sodbe tega sodišča (ESČP-ja, op. n. ), me razumete?" je kontradiktornost razsodbe ESČP-ja, ki je dal prav Hrvaški, izpostavila pravna strokovnjakinja Vasilka Sancin.

Iz Strasbourga prihaja nov udarec za slovenske ribiče ter tudi slovensko zunanje in kmetijsko ministrstvo. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je soglasno odločilo, da so pritožbe slovenskih ribičev zaradi kazni, ki jim jih zaradi lovljenja rib v Piranskem zalivu izreka Hrvaška – nedopustne. Hrvaška arbitražne razsodbe in z njo meje ne priznava, očitno pa se z njo v veliki meri strinja tudi ESČP. Odločitev sodišča je dokončna, ribiči, pa tudi država Slovenija, pa bodo morali razmisliti, kako naprej.

Z Vasilko Sancin, predstojnico inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose, se je pogovarjala voditeljica Odmevov Rosvita Pesek.

To smo pričakovali, ker proti Hrvaški še nikoli nismo zmagali, je rekel eden od ribičev. Kaj ste rekli vi, ko ste danes slišali za to sodbo?

Da je sodišče zamudilo še eno priložnost, da odloči o pomembnih pravnih vprašanjih, ki so pravzaprav podlaga za obstoj tega sodišča, in to sta veljavnost mednarodne pogodbe in veljavnost odločitev, ki jih mednarodna sodišča sprejemajo, vključno z Evropskim sodiščem za človekove pravice.

>> Več: Sancin: Odločitev kaže, da na ESČP-ju dramatično primanjkuje pravnih strokovnjakov