c S

S seznama za odstranitev bo umaknjenih okoli 50 objektov

19.06.2024 08:02 Seznam objektov, ki so po lanskoletnih ujmah predvideni za odstranitev, je fleksibilen in se bo lahko spreminjal, dokler stroka ne bo podala končne odločitve, sporoča vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic.

Po zadnjih podatkih pristojnih je po uničujoči ujmi avgusta lani na seznamu za odstranitev trenutno 343 objektov. Ta seznam je odprt in se bo v prihodnosti zelo verjetno še spreminjal, je v izjavi za medije povedal Boštjan Šefic, vodja vladne službe za obnovo po poplavah.

Nekatere bodo lahko zavarovali

Na podlagi strokovnih mnenj, ki so jih zbrali v državni tehnični pisarni, je po Šefičevih besedah prišlo do odločitve, da je 50 objektov takih, ki jih bodo lahko ustrezno zavarovali pred poplavami in drugimi nevarnostmi in bodo umaknjeni s tega seznama. Na drugi strani pa bodo zelo verjetno nekateri objekti, ki so jih strokovnjaki zaznali na terenu, morda v naslednjem obdobju tudi še umeščeni na ta seznam, je dodal.

"Šele tedaj, ko bomo vse to pregledali in ko bo stroka povedala končne odločitve, bomo lahko potegnili črto in povedali, kakšno je končno število teh objektov," je bil jasen vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih.

44 sklepov o odstranitvi

Do zdaj je vlada sprejela 44 sklepov o odstranitvi objektov, v vladnem postopku je trenutno 29 sklepov, v potrditvi na svetu za obnovo pa je 56 objektov.

Zaključenih je bilo 28 cenitev objektov, pri čemer so na pogovore povabili sedem lastnikov teh objektov. Na povabilo sta se iz različnih razlogov odzvala dva lastnika. "Zato smo se odločili, da gremo v naslednjem tednu na teren in jih ponovno povabimo ter seveda tudi vse druge z namenom, da jim predstavimo te cenitve, da imajo možnost preveriti te cenitve, ugotoviti, ali je vse potrebno upoštevano, in potem bo to tudi podlaga za pripravo pogodb v naslednjem koraku," je pojasnil Šefic.

>> Več: S seznama za odstranitev bo umaknjenih okoli 50 objektov