c S

Rusko vrhovno sodišče gibanje LGBT označilo za "ekstremistično" in prepovedalo njegove aktivnosti

30.11.2023 16:17 Rusko vrhovno sodišče je ugodilo predlogu pravosodnega ministrstva in odločilo, da je mednarodno družbeno gibanje LGBT "ekstremistično", s tem pa je prepovedalo vse njegove aktivnosti.

Rusko pravosodno ministrstvo je že v sredini meseca sporočilo, da je "vložilo upravno pravno zahtevo pri vrhovnem sodišču za uvrstitev mednarodnega javnega gibanja LGBT med ekstremistična gibanja in s tem za prepoved njegove dejavnosti v Rusiji". Ministrstvo je ob tem gibanju LGBT, ki deluje na ozemlju Ruske federacije, pripisalo "različne znake in manifestacije ekstremizma, vključno s spodbujanjem družbenega in verskega sovraštva".

Sodišče je zdaj ministrstvu ugodilo.

Istospolni aktivisti se bojijo, da bo ta odločitev pripeljala do aretacij in preganjanja članov te skupnosti.

Ta odločitev je del vse večjega omejevanja izražanja spolne usmerjenosti in spolne identitete v Rusiji, vključno z zakoni, ki prepovedujejo spodbujanje "netradicionalnih" spolnih odnosov in prepovedujejo pravno ali medicinsko spremembo spola. Od začetka ruske ofenzive na Ukrajino, ki jo Moskva pogosto prikazuje kot nujen boj proti zahodnim liberalnim vrednotam, je Moskva namreč okrepila pritisk tudi na skupnost LGBT.


>> Več: Rusko vrhovno sodišče gibanje LGBT označilo za "ekstremistično" in prepovedalo njegove aktivnosti